Praktijk voor natuurlijke therapie
Carole van den Bosch

Is Kimchi, de nieuwe hype?

Of hebben gefermenteerde voedingsmiddelen echt invloed op je gezondheid?

Tjonge, zo langzamerhand weet je toch niet meer wat je wel en niet moet eten.

Vroeger…, ja vroeger toen was het tenminste duidelijk.
Jouw oma, mijn moeder, kookte iedere dag aardappelen, groenten en vlees. En die groenten die kwamen uit eigen tuin.
Dat was ook niet alles. Het kon zo zijn dat je in één week wel twee keer tuinbonen at. Getsie!
Of spruitjes. Dat vond ik dan weer niet zo erg want spruitjes is mijn lievelingseten. Eigenlijk nog steeds.

Alles moet anders

Toen ik zelf ging koken zou ik het helemaal anders gaan doen. Want aardappelen, groenten, vlees? Saaaaaiii!!!
Bovendien ik had een fulltime baan, studeerde ernaast en had dus ook geen tijd om te koken. Dacht ik.
Gelukkig hadden meer vrouwen daar last van. En timmerde de voedingsmiddelenindustrie behoorlijk aan de weg.
Er kwam elke week wel een nieuw handig kant en klaar pakje, zakje, potje om een of ander exotisch gerecht te maken, in de supermarkt.
Ik heb ze allemaal geprobeerd. En ja dat was toen een hype. En ik vroeg mij nooit af of al dat kunstmatig geknutselde eten ook gezond was.

Altijd moe

Mijn lijf dacht daar heel anders over. Ik at genoeg alleen kon het er eigenlijk niets mee.
Ik was altijd moe, had enorme buikpijn tijdens mijn menstruatie, een nogal humeurig humeur en snaaibuien.
Okay, dat is zacht uitgedrukt.
Bovendien, zo weet ik nu, gaf dat mijn lijf stress en voelde ik mij altijd opgejaagd.
En ik was te zwaar.
Dus ging ik op zoek.

De zoektocht

In het begin heb ik de halve bibliotheek uitgelezen. Lezen vind ik, net als eten, een prettige bezigheid dus dat was geen straf.
Alleen zocht ik in de verkeerde hoek. Ik wilde meer energie en zocht naar een oplossing om mij energieker te voelen.
En ik had overgewicht, dus zocht ik een oplossing om af te vallen. Alleen waar ik niet naar zocht was wat de oorzaak was van mijn problemen.

Algehele verwarring

En weer blijkt dat ik niet de enige ben met deze zoektocht.
Kijk maar eens naar de hoeveelheid dieetboeken die de afgelopen 20 jaar geschreven zijn.
Er is dus een markt voor en de ene hype na de andere volgt elkaar op.
Elke twee uur iets eten.
Nee, niet één ei per week maar één ei per dag.
Van vet wordt je dik. Nee, van suiker wordt je dik.
Wel brood, geen brood. Ga zo maar door.

Het symptoom is niet de oorzaak

Inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik niet naar een oplossing voor een klacht zoek. (Zoiets als een paracetamolletje.
Het helpt even alleen is het geen blijvende oplossing) Ik weet nu dat de oorzaak van de klacht aangepakt moet worden.
Dan verandert er iets in je lijf waardoor de vermoeidheid echt kan verdwijnen.

Ik ga het je uitleggen

De oorzaak van veel chronische gezondheidsklachten is een slechte darmgezondheid.
De bacteriën die helpen, dat wat je eet, in bruikbare moleculen te knippen. (een soort hapklare brokken, waar je lijf energie van kan maken)
Die goede bacteriën zijn in de minderheid gekomen. Dit kan komen door teveel stress, een antibioticakuur, verkeerde voeding.
Als je weet dat diezelfde bacteriën ook bepaalde vitamines, zoals vitamine K maken, dan snap je wel dat je ze moeten vertroetelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat gefermenteerd voedsel precies die bacteriën heeft waar ons lijf nou zo blij van wordt.
Het aantal goede bacteriën gaat omhoog. Daardoor kan voeding beter verteerd worden.
De zuurgraad in de verschillende delen van ons spijsverteringsorgaan stabiliseert.
Waardoor de voedselvertering verbetert.
En ons immuunsysteem komt tot rust als ze veel van die goede bacteriën tegen komen.

De cirkel is rond

Tja en dan droom ik nog even weg. Ik ben op bezoek bij mijn oma en kijk in haar kelderkast. Je weet wel, zo'n kast met een trapje. Piepklein.
En op de planken achterin, allemaal potten en flessen vol met groenten en fruit.
De cirkel is rond. We gaan weer terug naar waar het allemaal begon. Puur, lekker en gevarieerd eten zonder poespas.
Het liefst vergeten groenten uit mijn eigen moestuin waar ik zo lekker tot rust kom.
En de oogst die niet gelijk gegeten kan worden bewaar ik in potten. Net als mijn oma.
Wat kan mij het schelen of iemand het een hype noemt.
Als ik mij maar weer fit en energiek voel.

Wil jij ook leren hoe je kan fermenteren? Op 18 januari 2019 organiseer ik een workshop fermenteren.

Wil je automatisch bericht krijgen als er een nieuwe blog is?

Blogabonnement

 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29109959
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679825/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538513/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456350
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25875150
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22000549