Praktijk voor natuurlijke therapie
Carole van den Bosch

Proost!!

Proosten zullen we de komende week regelmatig doen. Althans ik wel.
En als je mij een beetje kent weet je ook dat ik niet als een dronken droppie onder de tafel zal eindigen.
Met een goed glas rode wijn op zijn tijd doe je mij echt een plezier.

Een mooi glas, het tinkelende geluid tijdens het proosten, de geur.
Ik snap het wel dat je het, met een glaasje erbij gezellig vindt.

Eén glas wijn en daar blijft het bij. Daarna ga ik over op water.

Doe niet zo ongezellig!

"Wil je geen glas sinas of een colaatje? Oh ja dat vind jij niet gezond zeker? Neem dan een glas jus d’orange

Ik vind dat altijd een lastig moment.
En jij?
Hoe los jij dat op?
Ga je erin mee?
Ook als je weet dat je er eigenlijk alleen maar moe van wordt?

In frisdrank zoals sinas en cola, zit zo enorm veel suiker dat hoef ik jou niet te vertellen.
Maar weet je dat je bloedsuiker ook van de light varianten kan schommelen?
De zoete smaak zorgt dat je hersenen een seintje naar de alvleesklier stuurt om insuline te maken.
Ook als er helemaal geen suiker aan komt.
Zelfs als je je mond alleen spoelt met suikerwater (wat frisdrank eigenlijk gewoon is) gebeurt dit.
En dat is niet zo handig. Een schommelende bloedsuiker zorgt dat je je snel moe voelt.
En teveel insuline wakkert ontstekingen aan.

Toch niet zo gezellig dus.

Bovendien de alvleesklier kan maar één ding tegelijk. Of insuline, of spijsverteringssappen, produceren maar niet allebei tegelijk.
In deze tijd waarin je toch al snel meer eet dan goed voor je is zou een beetje effectieve verwerking van al dat eten best goed uitkomen.

Ik blijf bij mijn besluit en neem een glas water.

Bourgondisch voorbeeld

Een Belgische vriendin doet het anders.
Bij haar krijg je je glas water in een mooi kristallen glas met een schijfje limoen erin en een blaadje munt op de rand.
Alsof je een cocktail drinkt.
Die gewoonte neem ik van haar over.

Feestelijk

Vind jij plat leidingwater, zoals de Belgen het zo mooi zeggen, een beetje saai?
Je kan ook een karaf water nemen waar je een paar takjes munt en een paar schijfjes verse gember in doet.
Maak het een halve dag van tevoren dan kan de smaak in het water trekken.
En ik heb nog een paar ideetjes voor je.

  • Citrusvruchten, komkommer en munt
    Een lekkere combinatie, fris en zuur tegelijk.
  • Basilicum, aardbeien en citroen
    Aardbeien en basilicum passen heel goed bij elkaar.
    Voor een klein zuurtje doe je er ook citroen bij.
    Tip: drink het wel snel op, anders worden de aardbeien papperig.
    Niet te ver van tevoren maken, dus.
  • Sinaasappel en bosbessen
    Een gouden combinatie. Deze kun je echter wel een dag van te voren maken, wil je de smaken er goed in laten trekken.
  • Grapefruit, limoen, citroen en sinaasappel
    Een verfrissend watertje met allerlei citrusvruchten. Perfect tegen de dorst!
  • Komkommer en rozenwater
    Heerlijk bij gerechten uit het Midden-Oosten
    de schillen van de komkommer (eventueel bij elkaar gebonden met een keukentouwtje) met een paar druppels rozenwater (verkrijgbaar bij de toko)

Heb ik je geïnspireerd en ga jij, wanneer iemand geen alcoholische drankje drinkt, er ook een feestje voor haar of hem van maken?

 

 

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782974/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3319034/